maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kolme eri oppimisvaikeutta ja kuinka huomioin ne opetuksessani?

Oppimisvaikeudet voivat olla vaikeuksia mm. hahmottamisessa, lukemisessa tai  keskittymisessä. Myös fyysinen vamma tai kuormittava henkinen sairaus voivat hankaloittaa uusien asioiden omaksumista. Oppimisvaikeus on ihmisen persoonallinen ominaisuus eikä vika. Tasavertainen, erilaisen oppijuuden huomioiva opetus ja sen kehittäminen on tärkeää.

Tarkkaavaisuuden ja keskittymisen vaikeudet

Syynä saattavat olla neurobiologinen tai neurologinen häiriö joka auheuttaa AD/HD-oireyhtymän. Oppimisen ongelmat ovat hyvin yksilöllisiä ja ne on jokaisen yksilön kohdalla syytä tarkkaan kartoittaa keskustelemalla oppijan ja hänen läheistensä kanssa. Ammtiliisessa koulutuksessa hyvänä apuna toimii myös nivelvaiheen tiedonsiirto, jolloin aiemmat opettajat ketovat kokemuksiaan ja hyviksi havaitsemiaan opetusmenetelmiä. Vaatimustason asettaminen sopivalle tasolle onnistumisen elämysten kannalta on tärkeää. Mieti opetus tarkkaan ettei tule liian monta ohjetta kerralla, pidempi ohjeistus kirjallisena, mutta erittäin selkeästi. Pilko kokonaisuudet osiin, anna positiivista palautetta.

Kehityksen viivästyminen

Tällä tarkoitetaan eri asteisia pysyviä henkilöllä syntymästä lähtien ilmenneitä tekijöitä jotka tuottavat oppimiseen ongelmia. Selkeys ja konkreettisuus sekä ohjeiden ymmärtämisen varmistaminen ja selkeä palaute suorituksesta korostuvat. Käyttäydy johdonmukaisesti.

Lukivaikeudet


Opiskelijaa voidaan tukea esimerkiksi vähentämällä kirjallisen materiaalin määrää, toteuttamalla kokeet ja testit työnäytteenä tai suullisesti. Suunnittelemalla opetus monipuolisesti eri menetelmiä ja apuvälineitä hyödyntäen. Anna ohjeet selkeästi rauhallisessa ympäristössä, anna oppijalle aikaa ja rauhaa suoritukseen. 

Allu

Kuinka opiskelijan vahvuuksia ja tuen tarpeita tunnistetaan oppilaitoksissa?


Oppiminen rakentuu ihmisen vahvuuksille. Nuorella saattaa olla vääristynyt minäkuva eikä hän tunnista vahvuuksiaan. Ohjaaja on suhteessa nuoreen auktoriteettisessa asemassa, jossa on valtavat mahdollisuudet aikaansaada tervettä itsetunnon ja itsetuntemuksen kehitystä nuoressa hänen matkallaan kohti sitä aikuisuutta, jonka nuori haluaa valita ja kohti hyvää tulevaisuutta. 

Vahvuuksia ja tuen tarvetta tunnistetaan testaamalla oppijan oppimista ja osaamista, mikä on paras tapa oppia? Miten voisin tukea oppimistaidoissa? Tuen tarve ilmenee monin eri tavoin. Syytä tukitoimien kartoittamiselle ja aloittamiselle ja nuoren toimintaan puuttumiselle ovat mm. syrjäänvetäytyminen, poissaolot, aggressiivinen käytös, alakuloisuus, kiusaaminen, päihteiden käyttö, opintojen viivästyminen ja muut huolta aiheuttavat syyt. 

Myös opiskelijasta saatavat ennakkotiedot kuten oppimäärien yksilöllistäminen ja niiden ajanmukaisuus ja paikkansapitävyys on tarkistettava. Tärkeää on nopea tuen tarpeeseen reagoiminen. Vahvuudet tunnistamalla ja tiedostamalla päästään vaikeuksista yli, oppija ymmärtää ettei kannata jäädä piehtaroimaan siihen mitä ei osaa, vaan keskittyä osaamiseensa. 

Opiskelijaa tuetaan vahvuuksien kautta, kannustamalla ja ohjaamalla oikealla hetkellä. Vahvuuksia tunnistetaan käyttämällä erilaisia opetusmenetelmiä monipuolisesti, antamalla oppijalle valinnan vapautta tehtävien suorittamisessa mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi integroimalla opetettavia aiheita toisiinsa saadaan oppijan vahvuudet käyttöön. 

Allu

Kuinka opetuksessasi voit tukea opiskelijoiden mielen hyvinvointia?


Oppimisympäristö

Ammattiopetuksessa nuoren mielen hyvinvoinnin tukeminen lähtee turvallisen, hyväksyvän ja kannustavan oppimisympäristön luomisesta. Opiskelupaikalle saapumisen täytyy tuntua hyvältä. Mielestäni opiskelu ei voi olla eikä sen tarvitsekaan olla yksinomaan helppoa, kivaa ja elämyksellistä. Sopivantasoiset haastavat tavoitteet ja niiden saavuttaminen kehittävät nuoren tervettä itsetuntoa. Mielestäni nuori tarvitsee tukea erityisesti kärsivällisyyden ja pitkäjänteisyyden kehittämisessä sekä vastoinkäymisten ja pettymysten käsittelyssä.

Ryhmäytyminen ja onnistumisen elämykset

Ammattiopetuksessa tiivis  ryhmäytyminen on mahdollista koska opiskelijat opiskelevat pitkälti luokittain. Ohjaajan tehtävänä on haistella ilmapiiriä huomaamattomasti ja ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin jos ryhmän jäsenten välillä tuntuu oelvan opiskeluilmapiiriin ja sitä kautta opiskelijan mielen hyvinvointiin haitallisesti vaikuttavia jännitteitä. Erilaisten ryhmäytymisleikkien ja harjoitusten avulla on mahdollisuus vaikuttaa erilaisuuden ja eriävien mielipiteiden hyväksymiseen joka tukee yksilöiden käsitystä itsestään hyväksyttynä omana itsenään.

Opettaja kysyy miksi opiskelijat eivät viittaa tunnilla?


Kukaan ei viittaa vastatakseen mutta useat miettivät mielessään etteivät ole uskaltaneet koska kurssin aluksi opettaja suhtautui negatiivisesti väärin vastanneen opiskelijan puheenvuoroon julkisesti. Esiintymiskokemus ja julkisen puheenvuoron pitäminen ovat tärkeitä harjoituksia mutta rajoittavat mielestäni liiaksi temperamentiltaan vetäytyvien opiskelijoiden osallistumista. Nautitko sinä epävarman ja keskeneräisen mielipiteen julkisesta esittämisestä? Vai tunnetko pelkoa ja epävarmuutta tilanteessa? Teoriatunneilla vastaamiseen voisi käyttää esimerkiksi chattia, opettaja kysyy ja opiskelijat vastaavat hänelle. Opettaja käy läpi vastaukset nimettöminä ja selventää ja kertaa asiat ryhmälle. Esiintymiskokemuksen hankkiminen voitaisiin jättää tilanteisiin joihin opiskelija saa rauhassa valmistautua jotta tuntee esiintymisen jännittäväksi ilman suurta ahdistusta ja epäonnistumisen pelkoa.

Allu