Baarimestarin
erikoisammattitutkinto perustuu hyvin pitkälti tuotteen valmistamiseen
reaaliajassa ja juomat valmistetaan käsityönä. Tällöin varmuuden saaminen
tekemiseen on äärimmäisen tärkeätä. Silloin henkilökunta pystyy tekemisen
ohella palvelemaan asiakasta ja ei ole niin sidoksissa itse tekemiseen.
Baarimestarin työssä tiedolla on myös suuri merkitys ja tämä suoritetaan
teoriaopetuksessa, erilaisilla luennoilla, tehtävillä ja esitelmillä.
Oppipoika
mallissa haasteen tuo oppijoiden aikaisempi kokemus. Jotkut ovat saattaneet
olla työelämässä jo useita vuosia, kun taas jotkut ovat työelämässä vielä
alkutaipaleella. Nämä asiat pitää selvittää perin pohjin
henkilökohtaistamisessa, joka on ehdottoman tärkeä oppijan ohjaamisen kannalta.
Jokaisen harjoituksiin pitää ottaa huomioon heidän aikaisempi osaaminen.
Koulutukseen voi tulla myös henkilöitä, jotka eivät suorita koko tutkintoa,
vaan ainoastaan osatutkinnon
Itse tekemiseen
ainut keino on varmuuden saaminen jatkuvien toistojen kautta ja oman tekemisen
analysoimiseen. Tähän käytän koulutuksessani videokuvaamista, jolloin oppijat
pääsevät itse näkemään lopputuloksen ja arvioimaan sitä realistisesti. Myös
muut oppijat osallistuvat kehittävästi työskentelyn parantamiseen ja toki myös
palaute hyvin tehdyistä asioista on tärkeää. Muutkin oppijat saavat valtavasti
tietoa ja taitoa toisten tekemisen kautta.
Ajatuksen videointiin olen saanut
kilpavalmennuksesta, jossa toistoja kuvataan ja analysoidaan yhdessä
valmentajan kanssa. Kyseinen ohjaamismenetelmä sopisi varmasti kaikkiin
ammatteihin, missä työ vaatii teknistä suorittamista.
Ohessa todella
hyvä kirjoitus videoinnin käytöstä kilpaharjoittelun apuvälineenä:
Olen nykyisen
kurssin kanssa kokeillut uutta lähestymistapaa esitelmien pitoon. Jokainen
oppija valitsee yhden alkoholin, josta pitää kahden tunnin esitelmän. Esitelmää
ei toteuteta vailla tavoitetta, vaan se pidetään käytännön läheisenä. Ideana
on, että esitelmä toteutetaan työelämä lähtöisesti. Esitelmän idea on
yrityksessä pidettävä tasting- ja koulutustilaisuus. Esitelmän pitotyyli on
vapaa, mutta oppijoiden pitää esitelmästään jakaa myös materiaali muulle
luokalle. Kouluttajan näkökulmasta on tärkeää, että ohjeistus on todella selkeä
ja esitelmässä käytetyt lähteet ovat luotettavia. Monet yhdistivät esitelmään
myös tekemistä, eli muut valmistivat esitelmänpitäjän valitsemia
juomasekoituksia ja jotkut olivat tehneet porukalle myös ryhmissä toteutettuja
tehtäviä. Koin, että tämän tapainen suuntaus oli todella avartava ja tehokas.
Ryhmän ja minun palaute esityksestä on todella tärkeä unohtamatta
esitelmänpitäjän omaa näkemystä suorituksesta.
Erityisesti
tekniikkaharjoituksissa käytän case tyyppistä oppimista, joka on tavallaan osa
kognitiivista oppipoika koulutusta. Tekniikkaharjoituksissa luokka jaetaan
pienryhmiin, joten ryhmän koko on neljästä viiteen henkeä. Tämä mahdollistaa
sen, että jokainen pääsee tekemään riittävän määrän harjoituksia automaation
kehittymisen varmistamiseksi. Toki teemme tekniikkaharjoituksia myös isommalla
porukalla, mutta emme niin intensiivisesti. Ryhmä pohtii keskenään järkevää
juomien valmistus järjestystä ja tapaa millä juomia lähdetään tekemään. Pyrin
olemaan mahdollisimman vähän esillä ja ainoastaan ohjaan ryhmää pääsemään
yhteiseen tavoitteeseen johon jokainen ryhmästä omalla panoksellaan osallistuu.
Juha Haavisto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti