Integratiivisen pedagogiikan mukaan oppimisprosessi
muodostuu kolmesta eri osa-alueesta:
teoreettisesta, käytännöllisestä ja itsesäätelytiedosta. Asiantuntijuuden
saavuttamisessa näiden kaikkien kolmen tulee olla vuorovaikutuksessa keskenään.
Lisäksi sosiokulttuurinen tieto on vahvasti kytköksissä näihin kolmeen
osa-alueeseen.
Ammattikouluissa integratiivisen pedagogiikan toteutuminen
on luontevaa, sillä kaikki teoria-opiskelu on kytköksissä työelämässä
tarvittaviin taitoihin. Monipuoliset oppimisympäristöt käytännön työelämässä,
projekteissa, moniammatillisissa tiimeissä ja kouluympäristössä vahvistavat
ammattiosaamista ja elinikäistä oppimista. Ammattikorkeakouluissa teoriatieto
saattaa helpommin jäädä irralliseksi, vaikka sielläkin pyrkimys olisi siihen,
että teoriatieto olisi yhteydessä käytäntöön.
Case: Saliruoanvalmistus näyttönä (Ravintola-alan 2. vuosikurssin
asiakaspalvelulinja)
Opiskelijan a la carte- osaamiseen kuuluu työssäoppimisen
lisäksi koulussa suoritettava näyttö saliruoanvalmistuksesta.
Saliruanvalmistusta on mm. liekittäminen eli flambeeraus tai ruoan paloittelu
eli transeeraus. Opiskelijan tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa tarjoilun
kulku alusta loppuun saakka. Tilaisuus toteutetaan pienryhmittäin
luokkahuoneessa, jonne opiskelijaryhmä rakentaa ravintolatilan. Suunnittelussa
on otettava huomioon tilaisuuden luonne, tarjoiltavat juomat (viinit),
tarjoilutapa, kattaminen, saliruoanvalmistuksessa tarvittavat laitteet ja
välineet ja yhteistyö keittiön kanssa tarvittavien raaka-aineiden osalta.
Näyttö toteutetaan 4-5 hengen ryhmissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti