maanantai 24. marraskuuta 2014

Oppimisen ohjaaminen - Jukka Korpela

HOPS - Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Hopseja tehdessä, olen miettinyt kuinka saisin opiskelijat ajattelemaan ennakkoon siihen tulevia asioita. Onhan meillä opinto-oppaita joissa kerrotan muutamalla rivillä asiasta, opiskelijoille tulee niin paljon uusia asioita heti aloituspäivistä lähtien, että ovat jo unohtaneet mitä opinto-ohjaaja on heille kertonut, keskustellessani heidän kanssaan ennen Hops keskustelun alkua he kertovat kyllä kuulleensa asiasta mutta mitään ennakko ajattelua ei ole tapahtunut. Kokosin tähän pikaoppaan jossa kerrotaan opiskelijalle Hopsiin liittyviä asioita ja muutamia kysymyksiä joita hänen olisi hyvä miettiä ennen keskusteluun tuloa.  

Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) tarkoituksena on hahmottaa koulutukseen käytettävää aikaa, sekä selkiyttää oman opiskelun lähtökohtia ja päämääriä. Opiskelijan elämään sisältyvä työ, opiskelu, perhe ja vapaa-aika ja ne liittyvät kiinteästi yhteen, jolloin opiskelun sulauttaminen osaksi muuta arkielämää edellyttää suunnittelua. Sinun kannattaa laatia itsellesi HOPS korostamaan omaa yksilöllistä oppimis- ja opiskeluprosessiasi. HOPS auttaa tunnistamaan ja hyväksymään erilaisia oppimistarpeita ja mahdollisuuksia, jotka liittyvät itseesi oppijana, ammatilliseen kehittymiseesi tai elämänhallintaasi. Se on tarkoitettu  opintojen suunnittelun ja seuraamisen väline, joka saa sinut huomaamaan paremmin opiskelun ja varmistaa että ymmärrät opintojen tärkeyden sinulle.

Hopsin tekemisen voit aloittaa miettimällä ennakkoon mitä haluat opiskella ja millaisia tavoitteita sinulla on, Hops pyritään laatimaan heti opintojen alkuvaiheessa yhdessä vastuuopettajan kanssa.
Ensimmäinen versio Hopsista voi olla hyvin alustava suunnitelma. Tärkeintä on miettiä opintojen alussa omia tavoitteita ja odotuksia. Tarkoituksena on palata ja miettiä uudelleen suunnitelmaasi esimerkiksi puolen vuoden välein, jolloin teet tarkennuksia, täsmennyksiä ja lisäyksiä. Hops saa ja sen pitääkin olla joustava.

Kysymyksiä opiskeluun
Aluksi voisit miettiä mikä sai sinut tulemaan juuri tähän koulutukseen ja minkä takia?
Pitäisi myös miettiä onko minulla motivaatiota viedä koulutus loppuun, ja mitkä koulutukselle asetetut tavoitteet sopivat yhteen sinun omien tavoitteittesi kanssa?
Miten työ, opiskelu, perhe ja vapaa-aika rytmittävät elämääni?
Mitkä ovat resurssini ja ajankäyttömahdollisuuteni opintoihin?
Tärkeää on myös miettiä mitkä ovat oman ammattialan tulevaisuuden näkymät ja mitä haasteita nämä asettavat minulle?
Täytyy myös tiedostaa oman osaamisen kehittämisen kannalta välttämättömiä ja tarpeellisia tietoja, taitoja ja miten oma koulutus-, työ- ja elämänkokemukseni vaikuttavat oppimiseen?
Hyvä olisi jos olisit miettinyt ennakkoon minkälainen opiskelutapa sinulle sopii ja oletko valmis sitoutumaan opiskelusuunnitelmaan?
Myös mitä toiveita minulla on ohjauksesta, opettajan/ohjaajan roolista, ryhmätyötilanteista jne?
mieti myös kuinka aion arvioida omaa oppimista ja mitkä ovat vahvuuteni opiskelijana? Entä onko minulla mielestäni joitakin kehittymisalueita?

Muista että Hops tehdään itselle oman opiskelun tueksi ja apuvälineeksi, sillä kirjatessasi asioita ylös, ne selkiytyvät ja muotoutuvat kokonaisuudeksi.
Jos näillä kysymyksillä evästäisimme opiskelijoitamme, ennen hops keskusteluja saisimme hieman helpomman tehtävän uudelleen ja uudelleen eteemme.

Lähteet:

http://www02.oph.fi/asiakkaat/seminaarit/laurila_190309.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti